Je zit al een tijdje in je bestaande functie en je zou graag meer verdienen. Je denkt dat je van grote meerwaarde bent voor de organisatie waar je zit, dus zo'n loonsverhoging is helemaal geen gek idee. Je weet dat je het verdient.
Maar voordat je je manager om opslag vraagt, is het handig om rekening te houden met een aantal zaken. Hier zijn een paar tips om het gesprek vlot te laten verlopen.
Voorbereiden op gesprek om salarisverhoging
Bereid je goed voor op het gesprek. Dat begint al met je manier van denken. Pas als jij voor 100% overtuigt bent dat je die salarisverhoging verdient, kun je het gesprek met zelfvertrouwen ingaan. De meeste mensen zien dit soort onderhandelingen als een spel, er valt iets te 'winnen' voor beide partijen. Als jij overtuigt bent van jezelf, sta je al met 1-0 voor. Wees er ook op voorbereid dat je manager nee zegt. Die eerste reactie is namelijk ook logisch. Je manager heeft andere belangen dan jij. Ga er niet vanuit dat je met een loonsverhoging de kamer uitloopt, maar bereid je erop voor dat je manager er over na wil denken. Is er alléén maar weerstand vanuit je manager? Vraag hem/haar waarom dat zo is en bespreek manieren om de salarisverhoging te verdienen met doelen of prestaties.
Hoeveel loonsverhoging wil je?
Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan met een concreet getal in gedachten, niet alleen "meer". Denk na over hoeveel je wilt verdienen en wat voor soort verhoging dat zou zijn ten opzichte van je huidige salaris. Het is ook goed om te weten hoeveel loonsverhoging op dit moment redelijk is. Doe wat onderzoek naar wat anderen in vergelijkbare functies het afgelopen jaar hebben verdiend.
Waarom zou je meer geld moeten verdienen?
Zet op een rij waarom jij een salarisverhoging verdient. Ben je bijvoorbeeld de best presterende salesmedewerker? Ben jij in staat om werknemers binnen te houden? Verzin jij de allerbeste marketingcampagnes? Voorkom jij grove fouten in het bedrijf? Schrijf het maar op, is ook nog eens goed voor je zelfvertrouwen. Verzamel ook complimenten die je hebt gekregen van collega's of managers over je werk, dat is ook 'bewijs' van jouw hoge niveau dat beloont mag worden.
En waarom zou je deze loonsverhoging nú moeten hebben? Bedenk redenen waarom het bedrijf je die loonsverhoging zou moeten geven, naast het feit dat het voor jou leuk zou zijn. Verzin geen dingen als 'anders ga ik op zoek naar iets anders', dan wordt het een dreigement. Benadruk dat je graag nog lang bij de organisatie zou blijven werken, maar dat er ook iets tegenover jouw goede werk mag staan.
Wil je werken aan je voorbereiding, je mindset én je zelfvertrouwen voor jouw gesprek? Bekijk dan de trainingsmogelijkheden op gebied van gesprekstechnieken eens!